Szpinak – wartości i zastosowanie

Miejscem pochodzenia szpinaku jest Persja – dzisiejszy Iran. Później trafił on do Chin, a następnie do Europy. Dziś jest popularnym i cenionym składnikiem wielu dań. Jakie ma szpinak wartości odżywcze i jakie jest jego kulinarne zastosowanie? Na te pytania odpowiedzi znajdziemy w dzisiejszym wpisie.

Szpinak – wartości odżywcze

Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest tak, ponieważ szpinak zawiera w sobie duże pokłady beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Jest on również źródłem magnezu, pierwiastku mającego duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, obniżanie podatności na stres oraz wykazującego właściwości uspokajające. Szpinak jest też uważany za skarbnicę żelaza. Liście szpinaku zawierają dużą ilość potasu, który obniża ciśnienie. Dlatego składnik ten powinny jeść osoby z nadciśnieniem. Na dodatek zawarty w szpinaku potas współdziała z magnezem, regulując pracę serca. Warto przy tym pamiętać, że liście szpinaku mogą się okazać szkodliwe dla niektórych osób. Dla kogo? Nie powinni spożywać go chorzy na kamicę nerkową. Dlaczego? Otóż, liście szpinaku zawierają w sobie kwas szczawiowy. A w wyniku wiązania wapnia przez kwas szczawiowy, powstaje szczawian wapnia, który stanowi budulec niepożądanych kamieni nerkowych.

Szpinak to skarbnica żelaza

Szpinak to skarbnica żelaza (Źródło: muratordom.pl)

Zastosowanie szpinaku

Świeże liście szpinaku możemy z powodzeniem wykorzystać do robienia sałatek. Można łączyć je z serami – pleśniowymi, fetą, parmezanem lub oscypkiem. Pasują do nich także owoce, takie jak: gruszki, winogrona, truskawki czy cytrusy. Sałatkę ze szpinakiem najlepiej jest polać oliwą – w ten sposób zwiększymy bowiem wchłanianie beta-karotenu i luteiny. Szpinak w połączeniu z serem świetnie nada się do makaronów. Nie należy go jednak gotować, tylko udusić go na oliwie z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej. Liście szpinaku świetnie nadają się również na farsz do pierogów, naleśników i tart z kruchego ciasta.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem (Źródło: youtube.com)

Liście szpinaku to bogactwo przeciwutleniaczy, magnezu, żelaza i potasu. Można używać ich do przygotowywania sałatek, sosów do makaronu oraz farszy. Więcej informacji na temat szpinaku znajdziemy na stronie http://polishproperte.pl/szpinak-wartosci-odzywcze/.

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.