Hiszpańskie przysmaki w twojej kuchni

W hiszpańskiej kuchni znajdziemy wpływy zarówno arabskie, meksykańskie, francuskie, jak i angielskie. Ta różnorodność smaków sprawia, że kuchnia Półwyspu Iberyjskiego nie może się znudzić. Co więcej, od lat uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Czym jeszcze charakteryzuje się hiszpańska kuchnia? Jak samodzielnie przygotować hiszpańskie przysmaki? Na te pytania odpowiedzi udzieli nam niniejszy artykuł.

Hiszpańskie produkty

Kuchnia hiszpańska wyróżnia się mnogością zdrowych produktów, takich jak: ryby, owoce morza, warzywa i rośliny strączkowe – groch fasola oraz wspaniała oliwa. Nie brakuje w niej także wyśmienitych mięs i serów. Smak tych produktów podkreślają takie dodatki jak: czosnek, kumin, cynamon, szafran, kminek i kolendra. Nie warto też zapominać, że na Półwyspie Iberyjskim wytwarza się wiele hiszpańskich regionalnych specjałów, opatrzonych certyfikatem jakości DO, znanych na całym świecie. Zalicza się do nich: jamon iberico (dojrzewająca szynka wieprzowa), ser manchego (wytwarzany w okolicach La Manchy z owczego mleka) oraz wino musujące cava.

Szafran

Szafran (Źródło: biokurier.pl)

Kultura biesiadowania

Hiszpańska kuchnia to nie tylko dania przygotowywane z odpowiednich produktów, podawane w szczególny sposób. To także cały rytuał spożywania posiłków. Hiszpanie celebrują jedzenie, biesiadując całymi rodzinami przy suto zastawionych stołach. Na Półwyspie Iberyjskim śniadania jada się dopiero koło południa i przeważnie w słodkiej postaci. Do godziny 16.00 w lokalach serwuje się dwudaniowe obiady, a potem knajpki zamyka się aż do 21.00. Podczas sjesty otwarte są natomiast bary z przekąskami – tapas.

Wegetariańska paella

Jednym z przykładów hiszpańskich specjałów jest wegetariańska paella. Aby przygotować te danie, będziemy potrzebować:

  • 1 sztuki średniej cebuli
  • 1-2 ząbków czosnku
  • 1 czerwonej papryki
  • 100 gramów zielonej fasolki szparagowej
  • 200 gramów ciecierzycy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • szczypty szafranu
  • 1 łyżki oliwy
  • 200 gramów ryżu „bomba” lub arborio
  • 200 gramów pomidorów krojonych
  • soli morskiej
  • 1-2 sztuk cytryny

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek siekamy, a paprykę kroimy na paski. Fasolkę z kolei kroimy po skosie, na cienkie paski. Cieciorkę odcedzamy i płuczemy. Bulion podgrzewamy, dodajemy szafran i mieszamy. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę i wszystko smażymy 3 minuty. Wsypujemy ryż i podgrzewamy przez minutę. Dodajemy 800 mililitrów bulionu i pomidory. Po 10 minutach gotowania dorzucamy fasolkę i ciecierzycę. Rozrzucamy ją równomiernie, żeby nie mieszać gotującego się ryżu. Następnie wlewamy 1-2 chochle wywaru i gotujemy 5 minut. Danie odstawiamy na 5 minut, a potem podajemy z cytryną.

Flan z czekoladą i chili

Kolejne hiszpańskie danie – tym razem na słodko – to flan z czekoladą i chili. Do jego wykonania będziemy potrzebować:

  • 300 gramów cukru
  • 4 sztuk jaj
  • 1 laski wanilii
  • 480 mililitrów mleka 3,2%
  • 20 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 sztuki papryczki chili

Sposób przyrządzania:

Sześć kokilek umieszczamy w naczyniu do zapiekania, wypełnionym ciepłą wodą do połowy wysokości naczynek. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy 200 gramów cukru, by uzyskać złoty karmel (nie mieszając w trakcie i pilnując temperatury). Przekładamy równe porcje do kokilek. Jajka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy ziarenka wanilii i mleko, a następnie mieszamy. Przez sitko przelewamy powoli do naczynek z karmelem. Przykrywamy folią aluminiowa (każdą kokilkę) i pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Zostawiamy do wystudzenia, schładzamy w lodówce przez około 4 godziny. Podważamy nożem brzegi deseru i przerzucamy na talerz. Posypujemy startą czekoladą i posiekaną papryką chili.

Tortilla ziemniaczana z papryką

Smaczną hiszpańską propozycją jest także tortilla ziemniaczana z papryką. Przyrządza się ją przy wykorzystaniu:

  • 200 gramów papryki zielonej (1 sztuki)
  • 220 gramów papryki czerwonej (1 sztuki)
  • 5 sztuk średnich ziemniaków
  • dużej cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • 200 gramów pomidorów krojonych
  • 6 sztuk jajek
  • 4 łyżek tartego parmezanu
  • 3 łyżek oleju rzepakowego
  • soli morskiej
  • pieprzu

Sposób przygotowania:

Papryki kroimy na paski. Obrane ziemniaki kroimy na plastry, gotujemy 15 minut, a następnie siekamy cebulę i czosnek. Na patelni (takiej, którą można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek i paprykę. Dusimy przez 10 minut i dokładamy pomidory razem z zalewą. Gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Dodajemy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Jajka roztrzepujemy w dużej misce, łączymy z połową sera, a potem przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Do masy przerzucamy ziemniaki z cebulą i papryką, mieszamy i przelewamy na patelnię wcześniej natłuszczoną pozostałym olejem. Smażymy około 10 minut, żeby ściąć spód. Podsmażoną tortillę posypujemy resztą sera i pieczemy od 10 do15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Hiszpańskie ziemniaki patatas bravas

Bardzo ciekawym hiszpańskim specjałem są ziemniaki patatas bravas. Do ich przygotowania niezbędne okażą się:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 małe chili
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
  • 200 gramów pomidorów krojonych
  • 500 gramów ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól morska
  • cukier

Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek siekamy z grubsza i delikatnie podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy chili ( w całości, po-nakłuwane widelcem), mieloną paprykę, pomidory z zalewą i 5-6 łyżek wody. Wszystko to przyprawiamy szczyptą soli i cukru, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, studzimy, usuwamy chili, a resztę miksujemy w blenderze. Ziemniaki obieramy i kroimy w dwu-centymetrową kostkę. Wrzucamy do zimnej osolonej wody, gotujemy, odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Podsmażamy ziemniaki na pozostałym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i polewamy sosem.

Patatas bravas

Patatas bravas (Źródło: kwestiasmaku.pl)

Hiszpańskie dania są bardzo zdrowe, a przy tym pełne słońca, energii, smaku i uśmiechu. Przykładami iberyjskich specjałów jest: wegetariańska paella, flan z czekoladą i chili, tortilla ziemniaczana z papryką i ziemniaki patatas bravas.

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.