Grzyby w jesiennej kuchni

Właśnie rozpoczął się sezon na grzyby. Możemy przyrządzać je na różne sposoby: smażąc, dusząc lub marynując. Jedni zdobywają te przysmaki podczas leśnych wędrówek, inni na miejskich bazarkach. Co zrobić, jeśli nasze koszyki są pełne dorodnych borowików, podgrzybków, złotych kurek, rozłożystych kani, kozaków i maślaków? W jakich przepisach możemy je wykorzystać?

Grzyby – zastosowanie w kuchni

Grzyby stanowią doskonały składnik obiadów – sprawdzają się w zupach, z kaszą i ryżem, jako dodatek do farszów, a także w pojedynkę, smażone na masełku z czosnkiem, podawane jako przekąska. Ich nadmiar możemy śmiało przerobić na zapasy. Te smakołyki dobrze jest suszyć na nitkach albo w piekarniku lub w specjalnej suszarce. Doskonałym rozwiązaniem jest też mrożenie. Najlepiej nadają się do tego małe borowiki i podgrzybki. Grzyby kroimy albo mrozimy w całości. Można je także poddusić i zamrozić w pojemnikach, jako doskonałą bazę do zup i sosów. Grzyby można też marynować, na przykład w occie lub na sposób włoski – w oleju. Dobrym i zdrowym sposobem na przetwory z grzybów jest również ich kiszenie, kiedyś bardzo popularne. Nadają się do tego wszystkie rodzaje grzybów, ale najlepsze są borowiki, podgrzybki, maślaki oraz rydze.

Smażone prawdziwki

Bardzo smaczną przekąską mogą się okazać smażone prawdziwki. Jak je przyrządzić? Będziemy do tego potrzebować następujących składników:

  • 300 gramów dużych prawdziwków równej wielkości
  • 2 ząbków czosnku
  • 3 łyżek masła klarowanego
  • 1 łyżeczki sosu sojowego
  • soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżeczki czarnuszki

Sposób wykonania:

Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy je na plastry (całe albo osobno kapelusze, a osobno nóżki). Czosnek obieramy i drobno siekamy ostrym nożem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy czosnek i chwilkę podsmażamy, mieszając tak, by czosnek puścił aromat, ale się nie przypalił. Do czosnku po chwili dodajemy plastry grzybów. Dalej podsmażamy i mieszamy przez 2-3 minuty. Grzyby skrapiamy sosem sojowym, oprószamy solą i pieprzem. Łyżką cedzakową zdejmujemy z patelni. Od razu posypujemy aromatyczną czarnuszką. Podajemy na przykład jako dodatek do sałaty i podpiekanych kopytek.

Pomidory faszerowane mięsem z grzybami

Do przygotowania pomidorów faszerowanych mięsem z grzybami, będą nam potrzebne takie produkty jak:

  • 4 sztuki dużych mięsistych pomidorów, takich jak na przykład bawole serca
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 130 gramów kurek
  • 300 gramów mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • kilka listków świeżego tymianku
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Z pomidorów odkrawamy wierzchy i odkładamy na bok. Łyżeczką wydrążamy miąższ ze środka (nie wyrzucając go, tylko odkładając do miseczki). Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i smażymy do zeszklenia na łyżce oleju. Dodajemy miąższ z pomidorów i smażymy tak, by płyn odparował. 30 gramów kurek oczyszczamy i siekamy, dodajemy do cebuli i przesmażamy, jednocześnie mieszając. Całość studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy grzyby z cebulą, wsypujemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy musztardą, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Wbijamy jajko i mieszamy. Farszem wypełniamy pomidory, a wierzch posypujemy startym serem. Pomidory układamy na blasze skropionej resztą oleju. Zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki i podduszamy je przez około 10 minut. Grzyby podajemy do pomidorów.

Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie wykonujemy przy użyciu:

  • 500 gramów świeżych kurek
  • 100 mililitrów wywaru grzybowego
  • 30 gramów masła
  • 30 gramów mąki
  • 1 cebuli
  • 150 mililitrów śmietany 30%
  • soli i pieprzu do smaku
  • połowy pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyszczamy i płuczemy na sitku. Większe sztuki kroimy. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Grzyby i cebulę umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem grzybowym i gotujemy do miękkości grzybów. Następnie odcedzamy i studzimy wywar. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy tak, by składniki zasmażki się połączyły, ale mąka się nie zrumieniła. Wtedy jednym ruchem wlewamy ostudzony wywar i mieszamy, by rozbić grudki. Chwilę gotujemy, by sos zgęstniał. Odstawiamy, dodajemy śmietanę, ponownie mieszamy i wrzucamy grzyby (możemy je ewentualnie posiekać). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie (Źródło: winiary.pl)

Pizza z grzybami

Grzyby to doskonały dodatek do pizzy. Aby przygotować pizzę z grzybami, będziemy potrzebować:

Do ciasta:

  • 500 gramów mąki
  • 150 mililitrów mleka
  • 100 gramów masła
  • 30 gramów drożdży
  • 2 sztuk żółtek jajek
  • szczypty soli

Na wierzch:

  • 1 cebuli
  • 2 łyżek oliwy z oliwek
  • 400 gramów grzybów mieszanych (na przykład podgrzybków, kurek)
  • 100 gramów sera pleśniowego
  • soli, pieprzu czarnego i pieprzu cayenne do smaku
  • garści orzechów włoskich
  • 1 łyżki orzeszków piniowych lub ziemnych

Sposób wykonania:

Mąkę przesypujemy do miski. Podgrzewamy mleko z masłem, dodajemy rozdrobnione drożdże, mieszamy, studzimy i wlewamy do mąki, a następnie wbijamy żółtka, solimy oraz wyrabiamy ciasto. Robimy 4 kule, oprószamy je mąką i odkładamy na 30 minut. Ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy z niego 4 placki. Na oliwie podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Krótko podduszamy i przyprawiamy. Kładziemy je na plackach, posypujemy serem i pieczemy przez 30 minut. Pizzę posypujemy uprażonymi orzechami.

Pizza z grzybami

Pizza z grzybami (Źródło: codojedzenia.pl)

Makaron z grzybami

Do przyrządzenia makaronu z grzybami, będą konieczne takie produkty jak:

  • 140 gramów makaronu świderki
  • 300 gramów prawdziwków i podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 mililitrów białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • kilka gałązek tymianku
  • 60 gramów fasolki zielonej szparagowej
  • 50 gramów śmietany 30 %
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy przez minutę, dodajemy grzyby i smażymy 3-4 minuty, aż się zarumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do garnka, dodajemy wino, wrzucamy ugotowaną i pokrojoną fasolkę i listki tymianku. Zwiększamy ogień i gotujemy, aż płyn się trochę zredukuje. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Podajemy z makaronem, posypujemy świeżą bazylią i kilkoma płatkami parmezanu.

Grzyby możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów, między innymi do sosów, farszy, nawet jako dodatek do pizzy. Warto używać tych przysmaków szczególnie teraz, gdy rozpoczął się na nie sezon.

 

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.