Grzyby w prostych przepisach

Grzyby, pomimo swojej małej wartości odżywczej, są niezastąpionym składnikiem wielu dań. Ich zapach wzbogaca potrawę i nadaje jej niepowtarzalny smak. Najbardziej aromatycznymi grzybami są borowiki, podgrzybki, smardze i trufle. Sposoby ich przyrządzania są najróżniejsze: od duszenia przez smażenie i zapiekanie po marynowanie. Na bazie grzybów można przygotować farsze, sosy lub zupy. W formie suszonej można je dodawać do pieczeni i duszonych potraw. Grzyby zawierają około 90 procent wody, więc odznaczają się niską kalorycznością. Jakie proste przepisy z grzybami w roli głównej możemy zastosować w swojej kuchni?

Tosty z pastą grzybową

Do przygotowania tostów z pastą grzybową będziemy potrzebować:

  • 35 dekagramów pieczarek
  • 2 ząbków czosnku
  • 4-6 łyżek oliwy
  • 18 dekagramów kremowego twarożku
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • soli

Sposób przyrządzania:

Pieczarki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i miażdżymy lub przeciskamy przez praskę. Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy, wkładamy pieczarki i czosnek, smażymy na małym ogniu, aż konsystencja grzybów będzie miękka, a cały sok odparuje. Przekładamy całość do miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Potem rozcieramy lub miksujemy z twarożkiem i pozostałą oliwą na gładką masę. Doprawiamy solą do smaku i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Tosty zarumieniamy i ciepłe smarujemy pastą grzybową.

Tosty z pastą grzybową

Tosty z pastą grzybową (Źródło: surojadek.com)

Grzyby smażone z czosnkiem

Składniki potrzebne do przygotowania tej przekąski to:

  • 50 dekagramów prawdziwków lub innych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Grzyby oczyszczamy, myjemy i ucinamy im trzonki. Obieramy cebulę i czosnek, siekamy je w kostkę i wrzucamy na patelnię z olejem do zeszklenia. Dodajemy grzyby i smażymy, aż cały płyn odparuje. Zdejmujemy z patelni, solimy i oprószamy pieprzem. Siekamy natkę pietruszki i mieszamy ją z sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem polewamy grzyby. Podajemy je na gorąco ze świeżym pieczywem.

Grzyby smażone

Grzyby smażone (Źródło: sio-smutki.blogspot.com)

Jeśli postanowimy pojechać w najbliższym czasie na grzybobranie do lasu i przywieziemy ze sobą zebrane grzyby, koniecznie wykorzystajmy je do przygotowania smakowitych potraw.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.