Dieta w ciąży – jaka powinna być?

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety. Często zdarzają się wtedy różne zachcianki żywieniowe. Możemy się wówczas zastanawiać: czy dieta w ciąży jest ważna? Co warto jeść w ciąży, a czego nie? Na te pytania pokrótce odpowie nam dzisiejszy wpis.

Dieta w ciąży – znaczenie

Na początku odpowiedzmy sobie na pytanie: czy dieta w ciąży jest naprawdę aż tak ważna? Odpowiedź brzmi: tak. Ale w zasadzie dlaczego? Dziecko w łonie matki ma tylko jedno źródło pożywienia. Składniki pokarmowe, które przyswaja matka, przechodzą przez łożysko i dostają się do krwi dziecka. Jego prawidłowy rozwój jest wobec tego ściśle powiązany z dietą matki. Jeśli brzemienna kobieta spożywa wartościowe pokarmy, korzyść z nich odnosi również kształtujący się organizm malucha. Jeśli z kolei mama przyswaja szkodliwe substancje, jest on narażony na ich niekorzystne działanie. Ponadto pewne składniki pokarmowe mogą pomóc organizmowi matki poradzić sobie z ciążowymi dolegliwościami. Chcąc zatem zapewnić zarówno sobie, jak i dziecku zdrową kondycję, warto w trakcie ciąży przyswajać pokarmy wspierające organizm matki i rozwój płodu oraz unikać tych, które mogłyby im szkodzić.

Co jeść a czego nie?

Jakie substancje dobrze jest dostarczać do organizmu ciężarnej? Co warto jeść w ciąży, a czego nie? Oto lista pożytecznych składników odżywczych:

  • Wapń to ważny minerał dla właściwego rozwoju kości i zębów dziecka, znajdziemy go w serach, mleku, jogurtach, a także w zielonych warzywach liściastych;
  • Białko – w czasie ciąży wzrasta na nie zapotrzebowanie. Bogatym źródłem białka są ryby, mięso, orzechy, warzywa strączkowe, mleko i jego przetwory;
  • Witamina C pomaga w rozwoju mocnego łożyska, podnosi odporność na infekcje i pomaga w przyswajaniu żelaza. Jest dostępne w świeżych lub gotowanych warzywach, np. kapuście kiszonej, pietruszce zielonej lub w cytrusach;
  • Błonnik zapobiega ciążowym zaparciom, doskonałym jego źródłem są orzechy, owoce i warzywa. Należy jednak unikać otrębów utrudniających wchłanianie niektórych składników.
  • Kwas foliowy jest niezbędny dla rozwoju centralnego układu nerwowego dziecka. Dobrym źródłem kwasu foliowego są surowe warzywa: szpinak czy brokuły.
Szpinak

Szpinak (Źródło: akademiasmaku.pl)

  • Żelazo bardzo potrzebne jest zarówno płodowi jak i jego matce. Bogate w żelazo jest głównie mięso chude, baranie lub wołowe, tuńczyk, wątróbka, szpinak i suszone morele.
  • Suszone morele

    Suszone morele (Źródło: zdrowie.tvn.pl)

A to lista szkodliwych produktów żywnościowych:

  • konserwy
W ciązy warto unikać garmażerki

W ciąży warto unikać garmażerki (Źródło: millbarnpackaging.com)

  • mrożonki
Mrożonki

Mrożonki (Źródło: smakujeczytruje.pl)

  • sery dojrzewające
  • alkohol
  • cukier
  • niektóre herbaty ziołowe
  • kawa, herbata i kakao.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Dieta w ciąży powinna opierać się na dostarczaniu składników, które niezbędne są dla utrzymania zdrowia przez matkę i rozwijające się pod jej sercem maleństwo.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.