3 naturalne antybiotyki dostępne w każdej kuchni i przepis na syrop z cebuli

Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność? Dodawaj do codziennych potraw 3 naturalne antybiotyki, dostępne w każdej kuchni. Poznaj najprostszy i skuteczny syrop na odporność – z cebuli i imbiru. 

3 naturalne antybiotyki

ząbki czosnku

Czosnek

Czosnek nie tylko stosowany jest przy przeziębieniu i grypie, ale również w przypadku miażdżycy i nadciśnienia. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjne. Zwalcza stany zapalne dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego. Stosowany zewnętrznie, dezynfekuje. Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Wybieraj małe główki z różowym zabarwieniem, chiński czosnek jest nie tylko nieproporcjonalnie duży, ale również całkowicie biały.

Imbir

imbir

Imbir nie tylko działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wykazuje również właściwości przeciwbólowe, pomaga zwalczyć pasożyty układu pokarmowego, obniża gorączkę. Pomaga łagodzić nudności w ciąży, redukuje obrzęki kończyn. Wspomaga trawienie i obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziała wrzodom żołądka.

Sok malinowy

Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne na poziomie ibuprofenu. Działa wykrztuśnie, moczopędnie, przeciwmiażdżycowo. Ponadto chroni przed nowotworami. Sok malinowy to najsłodszy lek z domowej spiżarki, dzieciom można podawać go na co dzień – do herbaty lub z wodą. Zanim kupisz sok, przeczytaj jego skład, wybierz ten naturalny, zawierający 2 składniki: sok z malin i cukier.

Przepis na syrop z cebuli z imbirem

Jak wykonać domowy antybiotyk? Wyciśnij sok z dorodnej cebuli (wyciskarką do soku), zmieszaj z 3 łyżkami stołowymi miodu i dodaj łyżeczkę sproszkowanego imbiru.

Taki syrop można spożywać w trakcie infekcji, świetnie radzi sobie z anginą, ale też profilaktycznie w okresie zachorowań.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.